Bijzondere koninklijke onderscheidingen voor moedige redders

Normal 20210701 vier erepenningen voor menslievend hulpbetoon in brons
Afbeelding: Gemeente Hoorn

Burgemeester Jan Nieuwenburg heeft donderdag 1 juli Miranda Lenior, Karin Ekelmans en Arnold Stokkel uit Hoorn en Erdal Gedik uit Amsterdam de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in brons uitgereikt. Zijne Majesteit de Koning heeft besloten deze mensen met de erepenning te onderscheiden vanwege hun moedige optreden bij een incident bij het BP-tankstation aan de Zwaagmergouw in Hoorn in mei vorig jaar.

Felle brand

Een man liep die dag de kiosk van het tankstation binnen met een gieter vol met benzine. Hij verspreidde de benzine in de kiosk en stak deze vervolgens aan. Dat leidde tot een felle brand, waarbij enkele personen in de vlammen terechtkwamen. Een klant en de verdachte zijn met brandwonden per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Daadkrachtig

Miranda Lenior, Karin Ekelmans, Arnold Stokkel en Erdal Gedik waren op dat moment allemaal bij het tankstation aanwezig. Zij hebben met elkaar ontzettend snel en daadkrachtig gehandeld. Dat heeft ervoor gezorgd dat de politie heel snel ter plaatse kon zijn. En dat de verdachte onmiddellijk kon worden aangehouden en geen verdere schade heeft aangericht. Bovendien kon het vuur snel worden gedoofd, waardoor er geen andere slachtoffers zijn gevallen en een grotere brand op een gevaarlijke plek als een tankstation is voorkomen. Vanwege hun moedige en tactvolle optreden, waarbij zij ook zelf gevaar liepen, heeft de Koning besloten hen alle vier de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in brons toe te kennen.

Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon

De Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon is de belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor dappere daden die zijn verricht buiten een strijd. De onderscheiding wordt verleend aan ‘hen die een menslievende daad hebben verricht die de kenmerken draagt van moed, beleid en zelfopoffering’. De erepenning is, na de Militaire Willems-Orde, de oudste nog bestaande Nederlandse dapperheidsonderscheiding en wordt slechts enkele keren per jaar toegekend.

Adverteren op HoornseCourant.nl vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op HoornseCourant.nl en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Hoorn
14:38

17° C

Zwaarbewolkt

2.07 km/h

71%

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief