Nieuwe opvanglocatie voor statushouders en Oekraïense vluchtelingen in Hoorn

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

De gemeente Hoorn opent een nieuwe opvanglocatie voor statushouders en Oekraïense vluchtelingen. Het doel is om de druk op de asielopvang te verlichten. Het betreft een verlaten bedrijfspand aan de Maelsonstraat 20, dat vanaf komende maandag dienstdoet als tijdelijke opvanglocatie.

Capaciteit

Het pand heeft een capaciteit voor veertig personen. Tien plekken zijn bestemd voor Oekraïense vluchtelingen die de oorlog met Rusland zijn ontvlucht. Naast hen worden er dertig statushouders opgevangen. Deze plekken dienen als tussenvoorziening totdat er voor hen een andere woning in de gemeente is gevonden.

Ondersteuning en betrokkenheid

De bewoners kunnen rekenen op ondersteuning, dagbesteding en begeleiding naar werk. Dit is van belang om de integratie in de samenleving te bevorderen, legt wethouder Karin Hakhoff uit. Daarnaast worden vrijwilligers ingezet voor onder andere taallessen en het verkennen van de omgeving. De wethouder spreekt van een ‘prachtig gebaar van betrokkenheid’.

Toekomst

Het verblijf in het pand is tijdelijk. Na twee jaar bouwt de eigenaar van het pand er appartementen. Tot die tijd dient het als een belangrijke opvangvoorziening. De gemeente Hoorn heeft naast deze locatie nog twee andere opvanglocaties waar statushouders en Oekraïense vluchtelingen worden gehuisvest.