Woonlasten stijgen minder hard in Hoorn dan landelijk gemiddelde

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

De gemeentelijke woonlasten in Hoorn stijgen dit jaar minder hard dan het landelijk gemiddelde. De OZB gaat naar 325,13 euro, een verschil van vier procent vergeleken met vorig jaar. Daarnaast stijgt de afvalstoffenheffing naar 385,12 euro, twee procent meer dan vorig jaar. De rioolheffing in Hoorn gaat omhoog met drie procent en komt dit jaar uit op 172,20 euro.

Verhoging van totale woonlasten in Hoorn

De totale woonlasten in de gemeente Hoorn stijgen dit jaar naar 882,45 euro. Dit is een verhoging van drie procent ten opzichte van vorig jaar. Ondanks deze stijging, blijft de verhoging onder het landelijk gemiddelde.

Landelijke stijging van woonlasten

Landelijk gezien stijgen de gemeentelijke woonlasten dit jaar gemiddeld met 5,9 procent. Hiermee zijn in 94 van de 342 gemeenten de inwoners gemiddeld meer dan duizend euro kwijt aan gemeentelijke woonlasten. Dit is een flinke toename ten opzichte van vorig jaar, toen dit nog gold voor 54 gemeenten.

Woonlasten per gemeente

Gemiddeld zijn inwoners van Bloemendaal in Noord-Holland het meest kwijt aan gemeentelijke woonlasten, terwijl de inwoners van Rijssen-Holten in Overijssel het minst betalen.

Kosten voor huiseigenaren

Volgens Belangenvereniging Eigen Huis bedragen de gemiddelde gemeentelijke woonlasten voor huiseigenaren met een meerpersoonshuishouden dit jaar 951 euro. Dit is een stijging van 53 euro ten opzichte van vorig jaar.